Bedekker WebTv Hungary

 

A Fő tér egyik feltétlenül meglátogatandó múzeuma a  Fabricius-házban  található. Maga a Fabricius-ház a XVII. századtól mutatja magát a  mai formájában. Nevét egykori tulajdonosáról, Fabricius Andrásról kapta. De nem ez vonzza ide a hozzáértők sokaságát. Hanem a Sopronban kiásott római kori emlékeket bemutató tárlat egyik legfontosabb darabja. Ez a Capitoliumi Trias szoborcsoport, Jupiter, Juno és Minerva nagyméretű ábrázolása, melyhez hasonló alig látható Európában. A II. században alkották meg márványból eme istenszobrokat, hogy aztán az új Városháza építéséig őrizze meg azokat a föld,  az utókor számára. Az emeleteken a XVII-XVIII. század polgári életének tárgyi bizonyítékai repítik vissza az érdeklődőket ezekbe az arany évekbe.

Sopron összes jelentős templomának felfedezéséhez egy átlagos  nyaralás szűk időkerete nem elegendő. Ha választanunk kell, akkor a Fő téren álló Kecske-templomot javasoljuk megtekinteni, ami Sopron egyik legjelentősebb egyházi épülete. A gyilkossággal vádolt  Gaisel Henrik vezeklésül teljes vagyonát a bencésekre hagyta, abból épült a templom. Szentélye és főhajója 1280-ból származik, míg 48 méteres tornya a XVI. század elején épült. Ma a bencés rend temploma. A gótika építészeti jegyeit magán hordozó épület gazdag belső kő és freskó díszítései megtekintésre méltóak. Az épülethez csatlakozó Káptalan terem a középkor hangulatát idézi. Külön említést érdemelnek a keresztboltozatok embert, állatot mintázó gyámkövei.

Sopron felfedezését annak gyönyörű belvárosában kezdjük! Érdemes végigsétálni a fallal körülvett párhuzamos utcákon, hogy meg-megálljunk a legszebb polgári házakat és palotákat szemlélni. Utunk végállomása a Fő tér, ahol a város jelképe, a Tűztorony fogadja a látogatót. A Fő tér látnivalói többek között: a Kecske templom, a Stornó és a Fabricius házakban látogatható múzeumok. A Stornó ház történelmének fontos eseménye, hogy Mátyás király itt töltötte az 1482-83-as évek telét. Itt dolgozta ki Bécs elfoglalásának haditervét. A kétemeletes palota egykori tulajdonosa a XIX. században a műgyűjtő szenvedélyéről híres Storno család volt. Szemet gyönyörködtető, gazdag gyűjteményükkel ismerkedhetik meg, aki belép e falak közé.

A Stornó-ház Sopron egyik jellegzetes épülete. Az innen küldött képeslapok fő motívuma. Természetesen a közvetlenül mellette álló Tűztoronnyal együtt. A Stornó-ház történelmének fontos eseménye, hogy Mátyás király itt töltötte az 1482-83-as évek telét. Falai között dolgozta ki Bécs elfoglalásának haditervét. A kétemeletes palota egykori tulajdonosa a XIX. században a műgyűjtő szenvedélyéről híres Storno család volt. Szemet gyönyörködtető, gazdag gyűjteményükkel ismerkedik meg, aki belép e falak közé. Külön felhívjuk a figyelmet az épület második emeletének egyik értékes szobájára. Melynek mennyezete korai rokokó jegyeket mutat. Míg a tulajdonos szobájának kazettás mennyezet is alaposan tanulmányozandó.

Soprontól útban a Fertő-tó irányába feltétlenül álljunk meg, hogy megtekintsük a Fertőrákosi kőfejtőt. Ezt ne csak kívülről tegyük. Váltsunk belépőt és egy rövid, lefelé tartó séta után jutunk be az egyiptomi sziklasírokra is emlékeztető belső térbe. Ez  mészkőbe vájt labirintust, nagyobb folyosókat, csarnokokat mutat a ma látogatójának. A lajtamészkő bányászata során nyert alapanyagból épült Sopron és Bécs sok épülete. A lajtamészkő tizenötmillió évvel ezelőtti időket idéz, amikor itt tenger hullámzott. Aki közelebbről vizsgálja meg a bánya falait, őstengeri növények és állatok maradványait láthatja. A kőfejtő nagy csarnokából egy szinháztemet alakítottak ki. Erről szól  a “Barlangszínház” című anyagunk.

A Fertő-tó minden szempontból kuriózum Európában. Az 1999-es politikai fordulatig a határsáv mögötti elzárt terület volt a magyar rész. Ami azt is jelenti, hogy itt minden természeti értéket megőriztek a határőrök számunkra és utódaink számára. A Fertő tó a legnyugatibb fekvésű sós tó, partvonalát szinte teljes kerületén szép nádasok szegélyezik. Ez az élő- és költőhelye a gazdag madárvilágának. A 337 négyzetkilométeres vízfelület nagyobbik része Ausztriához tartozik, 87 négyzetkilométer Magyarországé.  De mára az EU polgárainak, a vízummal itt tartózkodóknak vízen, kerékpáron történő határátkelése már  megengedett. Gépkocsival, környezetvédelmi elgondolások miatt kisebb kerülővel érhető el az osztrák terület.

1989-ben a magyar rendszerváltás hajnalán szervezték meg Sopronpusztán a Páneurópai Pikniket. Az összejövetel alkalmából  az osztrák vendégek számára ideiglenesen megnyitottak egy hajdani határátkelőt. A vasfüggöny megnyitásának  rövid pillanatát használta ki több mint 600 keletnémet állampolgár, hogy nyugatra szökjön. E sorok írója maga is részese volt az eseményeknek, személyesen megtapasztalva a városban és környékén sorsá rahagyott Wartburgok és Trabantok tömegét. Az “Áttörés” pillanatának drámaiságát. A történészek megállapítása szerint  ez az esemény - képletesen - ütötte ki az első téglát a berlini falból, tette lehetővé Európa újra egyesítését. A Páneurópai Piknik Emlékpark  ezen híres eseményre emlékeztet.

Fertőd, ott is az Esterházy kastély. Ezért a feltétlenül megtekintendő látványosságért egy hangulatos Sopron-Balf-Hegykő-Fertőd  alsóbbrendű útszakaszon kell végigvezetni azoknak, akik gépkocsival szeretnének ide kirándulni. A Versailles mintájára épült pazar kastélyépület és annak parkja fogadja a ma látogatóit. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években a kastély komoly felújításon esett át, mely során az eredeti állapotok visszaállítása volt a cél.  A látnivalók soráról hallgassuk figyelmesen a főbb világnyelveken is elhangzó vezetést. Amit azonban kedvcsinálónak mindenképpen említenünk kell, hogy sokáig itt élt, alkotott a kor világhírű zeneszerzője Haydn. Számos remekműve szólalt meg és szólal meg ma is e gyönyörű falak között.

Nagycenk a Győrt Sopronnal összekötő 84-es főúton, Sopron előtt 12 kilométerrel található. Eredetileg a Nádasdy család birtoka volt a község és a környék. De a tulajdonos kivégzése után az kincstári tulajdonba került. 1800-as évek elejétől került az a Széchenyi család birtokába. A családi vagyon felosztása során került az Széchenyi Istvánhoz. Ő kezdet felvirágoztatni a községet. Híres volt a ménese, és a selyemhernyó telepe és a selyemgyára.  A főút mellett, egy gyönyörű, sétára csábító park közepén áll a Széchenyi család kastélya, melyet még Széchenyi Ferenc alakíttatta a mai formájára. A főépületben a nagy magyar, gróf Széchenyi István életét és a XIX. századot bemutató kiállítást tekinthet meg az érdeklődő. Ezt is érdemes felkeresni!

Nagycenken, a Széchenyi kastéllyal szinte szemben van a Múzeumvasút végállomása. A kiemelt napokon gőz, máskor dízel vontatású, keskeny nyomtávú kisvasúttal rövid körutazást tehetünk a környéken, miközben az élmény évtizedekkel repít vissza minket. Abba az időbe, amikor ez a közlekedési mód jelentette az összeköttetést a magyarországi falvak lakói számára. A szocializmus évei alatt , a budapesti mintát alapul véve, úttörő vasútként szolgált  itt minden. A piros nyakkendős úttörők voltak a kalauzok, forgalmisták. Csak a masiniszták kerültek ki a felnőttek közül. Viszont náluk a vállalkozó szellemű utasok tanulhatták mozdonyvezetést, sőt vizsgázhattak is e tantárgyból. A kisvasút  menetrendjéről informálódjon a társaság honlapján.

A Lövér Fürdő strandja 1908-ban épült Erdei Forrásfürdő néven. Az elmúlt években szemmel látható fejlődésnek indult a Lövér Fürdő - Csik Ferenc uszoda. A Tómalom története az 1500-as évekre nyúlik vissza, bár a tavak állítólag már a rómaiak korában is léteztek. 1822-ben Mühl Konrád lett a nagytómalmi molnár. Ő volt az első, aki a Nagytómalmon nyilvános fürdőt létesített 1842-ben.  Jelenlegi állapota abban az időben alakult ki, és kisebb változtatásokkal a mai napig így üzemel. A Fertő tó első használatba vételének időpontja a római korra, az I-IV. század közé tehető.  A tó  1867 nyarára teljesen ki is száradt. Az 1880-as években lett a tó vízmélysége újra átlagosan 2-3 méter, így ebben az évben meg is indult a vitorlás élet a tavon.

A Fertő tó hatalmas nádasa, a tó környéki kaszálók, legelők és szikes tavak páratlanul gazdag madárvilágnak adnak otthont. A NA-TÚRA ezen túráinak során olyan madarakat mutatnak be és hoznak közel az érdeklődőkhöz, melyeket eddig talán természetfilmekből sem ismertek. Szakvezetőik és professzionális teleszkópjaik segítségével a vendégek egy olyan csodálatos világgal ismerkedhetnek meg, melynél a kevésbé érdeklődőknek is felébredhet kíváncsisága. Túráikat leggyakrabban a Fertő-Hanság Nemzeti Park élőhely-rekonstrukciós területein bonyolítják le. A túrák kora hajnali órákban indulnak előzetes egyeztetés alapján. Saját autóval, vagy kis busszal, valamint kerékpárral is megközelíthetők az indulási helyszínek.

A kerékpározás szerelmesei nagyszerű kerékpár utakat találhatnak a Fertő tó körül, melyeket a térképek is nagyon jól jelölnek. A Fertő-táj ma már nagyra becsült tulajdonosa a Világörökség címnek. Így aki a Fertő-Hanság Nemzeti Park magyarországi, és a tó osztrák részén kerekezik, az nem csak sportol, hanem útja során megismerkedhet a páratlan növény és állatvilág egyedeivel,  képviselőivel. Sopronból  a Szárhalmi erdőn át vezet a kerékpárút a Fertő-tó partjára. Fertőrákosról akár komphajóval kelhetünk át több osztrák kikötőbe, így több alkalommal, rövidebb szakaszokon is teljesíthető a tó megkerülése. Illmicet érintve, északi irányba haladva, az út hosszú kilométereken át a szőlő birtokokon át vezet, ahol durrognak a madár riogató ágyúk. 

A NA-TÚRA 2000 Bt. kenu túrái a Fertő tó rejtelmes és áthatolhatatlannak tűnő nádasában,  csatornákon és belső tavakon haladnak. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szabadon és szakvezetővel látogatható területeit mutatják be, melyek nagyszerűen reprezentálják a Fertő tó érintetlen, fokozottan védett területeit és ezek élővilágát. A nyári időszakban naponta két túrát indítanak, egyet hajnalban  és egyet a késő délutáni, kora esti időszakban . Ebben a két napszakban a leggyönyörűbb a nádas és nem utolsó sorban ilyenkor van esély érzékelni annak rendkívül gazdag élővilágát is. Azokat az 5-7 fős kisebb csoportokat várják, akik kíváncsiak Közép-Európa legnagyobb nádas biotópjára, nem riadnak vissza a kihívásoktól sem.

A nyári szánkópályák ötlete több évtizede született.  Magyarországon az elsőt a fővároshoz közeli Visegrádon építették. A külföldi példák és a magyar próbálkozás sikere aztán sokakat bátorított, hogy belevágjanak ebbe a nem kevés pénzt igénylő befektetésbe és vállalkozásba. Sopronban a   bobpálya a Bécsi dombon működik, mely közvetlenül a Győr - Bécs elkerülő út szomszédságában  található.  A pálya hosszúsága  1000 méter.  A kocsik egy vagy két személyesek. Az indulásnál, a helyünket elfoglalva, a kocsit és utasait drótkötél húzza fel a starthoz. A kocsikat fékjeinek segítségével lassíthatjuk, gyorsíthatjuk. A pénztárnál egy vagy hat útra szóló jegyet vásárolhatunk. Nyitvatartásáról és a további részletekről kérjen információt.

Brandmajor Lovasudvar tulajdonosa ezeket a sorokat küldte ismertető gyanánt: „…..lehajolok…. Átölelem a ló nyakát….. Mert végül semmi sem marad Csak az angyalok és a lovak…” Amit ajánlanak:  lovasoktatás – képzés: kiegyensúlyozott, nyugodt lovakon szakképzett oktatóval. Futószáras edzés melynek során  oktató csak egy lovassal foglalkozik. Osztály – lovaglás: alap és  haladó program. Tereplovaglás: csodálatos környezetben rövidebb, hosszabb terepek. Egyéni edzés: egy adott cél érdekében. Lovasterápia – gyógylovaglás: a fejlesztést gyógypedagógus végzi, lovas oktató segítségével. Ovilovi: 3 – 7 év közötti gyermekek részére. Lovas kocsikázás: 16 személyes gumikerekes kocsival. Rossz idő esetén fedeles lovarda áll a lovasok rendelkezésére.

A Kaladpark a város fölé magasodó Löverekben várja vendégeit. A Lövér uszodától gyalog, a Deákkuti úton kell felsétálni. Autóval is ugyan ezen az úton lehet megközelíteni a kijelölt saját autóparkolóig haladva.  A baráti árú belépőjegy megváltása után léphetünk a park területére. Ahol kicsiknek nagyoknak kínálják   a különböző magasságokon elhelyezkedő, eltérő nehézségi fokú pályákat. Tételesen : bébi pálya – 3-6 éves korig – készségfejlesztő és mozgáskoordinációt javító pálya, 3 különböző nehézségű gyerekpálya 3 különböző nehézségű felnőtt pálya, csúszó pálya. A kötélpályákon kívül számtalan szórakozási lehetőség várja az érdeklődőket: tanösvények, mászófalak, ládaépítés, mászófa, íjászpálya, lengőteke, ugróasztal, ping-pong.

Az 1830-as években a város vezetői új színházépület létrehozására pályázatot írtak ki, melyre  Franz Lössl bécsi építész kapott megbízást. Aki gyönyörű klasszicista épületet tervezett. Az 1841-42-ben felépített színházban megkezdődött az állandó társulatok korszaka.  Az első teljes magyar nyelvű, évben 169 előadást mutattak be. A városi közgyűlés 1909-ben megszavazta a színház felújítását. Elkészült egy harsányan új stílusú, a magyar népművészet jegyeit magán hordozó, mégis meghökkentő ornametikájú szecessziós épület. Jelentős az 1992 nyarán megkezdődött a felújítás.  A régi dokumentumok alapján visszaállították a Medgyaszay-féle színház külsőt és belsőt, újból a szecessziós formavilág nyert teret az épületben.

A Fertőrákosi kőfejtő egyik érdekessége, igazi meglepetése a Barlangszínház. A Kőfejtőről bővebben az erről szóló fejezetben tettünk már említést. A Barlangszínház sok évtizede Sopron kulturális életének egyik kiemelkedő helyszíne. A Soproni Ünnepi Hetek programjainak fő helyszíne.  Mi most a magyar Állami Népi Együttes egyik sikeres, 2010-ben itt bemutatott produkciójának részletével adunk ízelítőt a nézőket itt fogadó élményről. A Barlangszínház a kőszínház és a szabadtéri színpadok harmonikus keveréke. A hely egyedi atmoszféráján túl itt nem marad el meghirdetett előadás, itt nincs esőnap. Hidegebb estéken az ülések fűtése temperálja a levegőt. A szezon bemutatóiról tájékozódjon a honlapokon.

A Templom utcában található Civitas Pinceszínház több évtizede alakult e műfaj szerelmeseinek nagy gyönyörűségére. Sajnos az alapító, a  legendás Kövesi György színész és mindenes már jó pár éve örökre itt hagyta társulatát. A helyet sohasem nevezték romkocsmának, hiszen ez itt csak a külsőségekre lenne jellemző kifejezés. Bár a romkocsma ma varázsszó, mely hatalmas tömegeket vonz, főleg külföldről hazánkba. A közönség egy középkori pincébe lép be, ahol az egyedi, sajátos hangulat azonnal  "lélekfogó". Érzik, itt valami más, valami nem hagyományos fog történni... Azt kérdezik: Hol itt a "színház"?... Hol lépnek fel a színészek?... Minden kiderül, ha megkezdődik a játék, a misztérium, az életmese!

Sopron környéke a szőlőbirtokok, míg a település a borok városa. Aki kedveli a jó helyi borokat, annak feltétlenül ajánljuk, hogy egy hangulatos pincelátogatás keretében kóstolja meg a térség messze földön híres nedűit. Ezek közül is feltétlenül a Zöld Veltelínit és a Kékfrankost. A soproni borkészítésről feltétlenül említenünk kell, hogy itt a szüretelt termést  nem a birtokok határában lévő présházakba dolgozzák fel, hanem a városi lakóházak pincéjében épített tárolókba hozták be a gazdák a szőlőt, hogy ott gondozzák a mustot, figyeljék a borok fejlődését. Így aztán egy-egy műemlék pince alkalmat ad a borászkodás titkainak megismeréséhez. A Lövér Pince ajánlata: borkóstolás 8 és 45 fő között előre egyeztetett időpontban az érlelőpincében.

Az osztrák eredetű Harrer cukrászdinasztia hosszú évek óta kényezteti vendégeit a legkülönbözőbb édes finomságokkal. A cég alapítása egyet jelent a családtagok alapfilozófiájával: csakis a legjobb minőséget és választékot kínálni -  mindezt modern, kellemes környezetben. A csokoládéműhely 2009 -ben nyitotta meg kapuit, ahol természetesen minden édes álom valóra válik. A szervezett program betekintést enged a csokoládégyártás kulisszatitkaiba. A csokoládékóstoló tartalmaz: egy korty pezsgő trüffel golyóval, kisfilm vetítése a csokoládékészítésről, csokoládékóstoló (nyers csokoládé, étcsokoládé, tej -és fehércsokoládé, különböző ízesítésű csokoládék,csokoládészökőkút friss gyümölcsökkel, csokoládéital kóstoló.

Az oldal tartalma:

Soproni séta, Ködös alkonyat Sopronban, Stornó-ház, Fabricius-ház, Kecske templom, Liszt nyomában, Fertő-tó, Fertőrákosi kőfejtő, Páneurópai Piknik Emlékpark, Fertődi kastély, Nagycenki kastély,

Múzeum vasút, Madárles,  Uszoda  és fürdők,    Kerékpár túrák,  Kenu túra,  Bobpálya, Tenisz, Lovaglás, Kalandpark, Petőfi Színház, Barlangszínház,  Pinceszínház, Borkóstoló, Harrer Csokoládéműhely

Liszt Ferenc a világhírű zeneszerző 1811-ben született a Sopron vármegyei Doborjánban. Zenei tanulmányainak Bécsben történő folytatásához édesapja, Liszt Ádám tanácsára pénzgyűjtő körútra indult. Ennek első állomása 1820-ban Sopron volt. Sopron az első magyarországi látogatásaitól kezdve ápolta megyéjének szülöttjével a kapcsolatot. Hazalátogatásaikor többnyire úgy szervezte programját, hogy koncertezzen is kedves városában. Sopron fiának tartja Liszt Ferencet, ragaszkodik emlékéhez, ápolja hátrahagyott életművét. Tisztelve a mestert, aki tisztelte szülőhazáját. Művei e kötődés megcáfolhatatlan bizonyítékai. Sopron Liszt Ferenc városaként jegyzi magát a sokszínű európai kulturális forgatagban.

Sopron tenisz nagyhatalom. A Lövérekben épült teniszpályákon kiváló edzők adtak világszerte ismert versenyzőket a városnak, Magyarországnak. E rövid felvétel elkészítésének szervezsében Babos Csaba, a világhírű teniszező, Babos Tímea  édesapja, edzője volt a segítségünkre. Így aki ezeken a pályákon játszik, átérezheti az ő  sikerének hangulatát is.  Ám az amatőr játékosok is rendszeresen keresik fel a kiváló elhelyezkedésű, az alpesi klíma miatt remek sportolási lehetőséget nyújtó magán és egyesületi létesítményeket. A Sopronba érkező vendégek pedig szakszerű eligazítást kaphatnak arról, hogy hol, és mennyiért bérelhetnek magunknak pályát. Így a szabadságukat itt eltöltőknek sem kell egy napra sem lemondaniuk kedvenc sportjukról.

Vissza a Bedekker WebTv Hungary nyitó oldalára!

A Bedekker WebTv Hungary előállítója és kiadója a BTTV Műsorgyártó Alkotóközösség

© 2012

Minden jog fenntartva!

Utazási információk,


Ajánlott szálloda

Pannonia Med Hotel

9400 Sopron,

Várkerület 75.


Program szervezők:


NA-Túra 2000 Bt.

9400 Sopron,

Várkerület 59.

vezető:

Molnár Balázs

Telefon:

+36/30-9866-48

e-mail:

na-tura@na-tura.hu

honlap: www.na-tura.hu

Miután megmutattuk Sopron nyári arcát, most pár percben szólunk arról, hogy milyen is a téli város. Főleg Advent időszakában, amikor a gyönyörűen felújított Várkerület, a nemrégiben elkészült Fő tér különleges díszkivilágítása csalogatja ide a vendégeket. Videónk ezt a szép városképet idézi, melyet  egy speciális ködös alkonyatkor készítettünk. Bizonyítva, Sopronba az év minden szakában érdemes ellátogatni. Hiszen egy -egy sétát követően gazdag  látnivalókkal  várnak minket a múzeumok, páratlan étkekkel az éttermek és a borosgazdák is bemutatják az elmúlt évek legkiválóbb borait. No és egy ugrás Ausztria, ahol tovább bővül a programkínálatok végelláthatalan sora. Mindezekről az alábbi rövidfilmekben bővebben tájékozódhat.